ETAPA 1

Perioada : 01.10.2021 - 31.12.2021

 

 

Subactivitatea 1.2. Achizitionarea si caracterizarea acidului polilactic (PLA), a plastifiantilor, bioaditivilor, inclusiv a celor cu dimensiuni de ordinal nanometrilor (nanoargile, haloisit si altii )

La aceasta subactivitate s-a realizat o analiza critica a celor mai noi informatii din literatura de specialitate, colectia de brevete de inventie si a celor mai bune tehnologii existente la nivel mondial pentru obtinerea ambalajelor active pentru produse alimentare, analiza coroborata cu obiectivele proiectului “Dezvoltarea de ambalaje alimentare fara impact negativ asupra mediului ambiant”, in scopul fundamentarii selectiei de materii prime de baza si a cerintelor de calitate ale acestora pentru implementarea proiectului.

 

1.2. Livrabil 1: Referate privind selectarea de materii prime ( 4- parțiale):

  • A 1.2.1 - Referat privind selectia biopolimerilor pentru ambalaje active - parțial
  • A 1.2.2- Referat privind selectia plastifiantilor pentru ambalaje active – parțial
  • A 1.2.3- Referat privind selectia compusilor naturali cu activitate antimicrobiana si/sau antioxidanta pentru ambalaje active – parțial
  • A 1.2.4- Referat privind selectia nanomaterialelor pentru ambalaje active- parțial

 

1.2. Livrabil 2: Raport de caracterizare materii prime – parțial

 

Subactivitatea 1.4. : Experimentari de laborator de conditionare si modificsre fizico-chimica a aditivilor bogati in substante active antimicrobiene si antioxidante din subprodusele rezultate la fabricarea resveratrolului si a uleiului din samburi de struguri.

S-a realizat o analiza critica de iteratura privind aditivii bioactivi pentru ambalaje alimentare, obținerea și caracterizarea compușilor bioactivi din subprodusele provenite din procesul de vinificație. S-au efectuat experimentări de laborator de obținere și caracterizare a produșilor obținuți din subprodusele de prelucrare a vinului: pulbere de tescovină și sâmburi de struguri.

 

1.4. Livrabil 1- Raport de cercetare privind conditionarea bioaditivilor din subprodusele rezultate la fabricarea vinului -parțial

 

Subactivitatea 1.5. Elaborarea si experimentarea procesului tehnologic la nivel de laborator de obtinere a formularilor de PLA plastifiate si aditivate cu componente bioactive si nanoargile.

La aceasta subactivitate s-au realizat experimentarile preliminare de formulare de ambalaje alimentare pe baza de acid polilactic in solutie si in topitura in scopul elaborarii procesului tehnologic la nivel laborator, prin testarea a sase plastifianti si a trei precursori de nanomateriale. S-au elaborat 26 recepturi (preliminare), astfel:

15 Recepturi sintetizate in solutie,

11 Recepturi sintetizate in topitura.

 

Caracterizarea compozitelor preparate a avut in vedere in principal determinarea unor caracteristici mecanice precum rezistenta la incovoiere si elasticitatea si a unor analize termice precum analiza termogravimetrica si analiza calorimetrica diferentiala.

 

          1.5. Livrabil 1. Formulări de recepturi - 26 recepturi parțiale.

Ultima actualizare: 18.12.2023