ETAPA 5

Activitatea  A 1. Activitati de cercetare industriala

Subactivitatea 1.3.: Caracterizarea  cromatografica, spectrala si a activitatii antimicrobiene, antioxidante si biologice a aditivilor bogati in substante active.

            S-a finalizat caracterizarea cromatografica si spectrala a uleiului din samburi de struguri si a derivatilor functionali ai acestuia, respectiv a esterilor metilici, etilici, C10 si C 12 ai acizilor grasi din uleiul de samburi de struguri, in vederea utilizarii acestora ca plastifianti in compounduri polimerice biodegradabile pe baza de acid polilactic; caracterizarea spectrala UV-VIS  a aditivilor obtinuti din subprodusele rezultate de la fabricarea vinului : tescovina , ulei de samburi de struguri, extract total polifenolic, uleiuri esentiale de cimbru, scortisoara, cuisoare si oregano, selectate pentru activitatea optima antimicrobiana. S-a elaborat Raportul final de testare a bioaditivilor.

 

Subactivitatea 1.4. : Experimentari de laborator de conditionare si modificare fizico-chimica a aditivilor bogati in substante active antimicrobiene si antioxidante din subprodusele rezultate la fabricarea resveratrolului si a uleiului din samburi de struguri

               S-a finalizat cu elaborarea Raportului de cercetare privind conditionarea bioaditivilor din subprodusele rezultate la fabricarea vinului, care cuprinde:

  • Obtinerea, uscarea, separarea si conditionatea tescovinei brute in scopul utilizarii acestei in compounduri polimerice, ca filler dar si ca sursa de compusi cu activitate antioxidanta ;
  • Obtinerea uleiul din samburi de struguri, prin presare la rece sau prin  extracție cu solventi   ( hexan),
  • Obtinerea si caracterizarea analitica a esterilor acizilor grasi din uleiul de samburi de struguri, cu alcooli alifatici C10-C12,
  • Obtinerea, caracterizarea si conditionarea compusilor fenolici din tescovina de struguri, prin extractie hidroalcoolica pentru a obtine o solutie bogata in compusi fenolici, cu proprietati antioxidante si antimicrobiene ;
  • Obtinerea si caracterizarea celulozei nano si/sau microcristaline, in vederea utilizarii ca nano-material in compoundurile polimerice
  • Stabilirea schemei de operatii pentru valorificarea integrala a tescovinei, schema care a stat la baza intocmirii documentatiei de proiectare si realizare a instalatiei pilot-experimental de valorificare a compusilor biologic activi din tescovina de struguri si la propunerea uilajelor pentru realizarea acestei instalatii pilot- experimental.

Subactivitatea 1.5.  Elaborarea si experimentarea procesului tehnologic la nivel de laborator de obtinere a formularilor de PLA plastifiate si aditivate cu componente bioactive si nanoargile.

Sub-activitatea 1.5. s-a finalizat  cu urmatoarele rezultate:

               1. Transmiterea spre publicare a articolului "PLA Plasticized With Esters For Packaging Applications" la jurnalul Studia Chemia.

               2. Formularea a 91 recepturi de acid polilactic plastifiate in topitura

               3. Elaborarea procesului tehnologic pentru obtinerea formularilor de PLA.

               4. Participari la 2 conferinte:  1. "Characterization And Synthesis Of Some Biodegradable Thermoplastic Materials Based On Polylactic Acid", A XXXVI-a Conferinţă Naţională de Chimie, Călimăneşti-Căciulata 4-7 oct. 2022; 2. "Water Sorption Of Food Packaging Materials Based On Polylactic Acid", A XXXVI-a Conferinţă Naţională de Chimie, Călimăneşti-Căciulata 4-7 oct. 2022.

Ultima actualizare: 18.12.2023