ETAPA 4
I.Activitati de cercetare industriala
I.1.Subactivitatea 1.3. Caracterizarea cromatografica, spectrala si a activitatii antimicrobiene, antioxidante s biologice a aditivilor bogati in substante active. In cadrul acestei subactivitati s-a efectuat testarea caracteristicilor de suprafata ale bioaditivilor, respectiv determinarea umectabilitatii acestora. A fost receptionata aparatura de laborator achizitionata : Sistem de ultrapurificare a apei Milli Q; pompa de vid; Spin coater pentru obtinerea de acoperiri si filme multistrat; si Omogenizator Ultra-Turrax si s-a verificarea functionalitatea acestor echipamente. ( se vor posta poze ale echipamentelor)
I.2.Subactivitatea 1.4. : Experimentari de laborator de conditionare si modificare fizico-chimica a aditivilor bogati in substante active antimicrobiene si antioxidante din subprodusele rezultate la fabricarea resveratrolului si a uleiului din samburi de struguri. Sub-activitatea 1.4 a continuat, cu lucrari preparative de obtinere si de procesare a tescovinei de struguri prin liofilizare, macinare si caracterizare analitica. Din samburii separati din tescovina proaspat preparata s-au efectuat lucrari preparative de extractie si caracterizare a uleiului de samburi de struguri. S-a stabilit modelul experimental de laborator pentru obtinerea celulozei microcristaline in vederea utilizarii acesteia pentru conditionarea fractiilor de compusi bioactivi, prin microincapsulare, in scopul diminuarii pierderilor de compusi bioactivi in procesul de realizare a compoundurilor polimerice antimicrobiene/antioxidante.
I.3. Subactivitatea 1.5. Elaborarea si experimentarea procesului tehnologic la nivel de laborator de obtinere a formularilor de PLA plastifiate si aditivate cu componente bioactive si nanoargile.
Experimentările de formulare de recepturi pe bază de acid polilactic plastiat au avut ca scop: i) studiul influenţei tensioactivelor de tip ester sau ester polietoxilat, asupra caracteristicilor recepturilor de PLA plastifiate cu citrat de tributil si 2-acetilcitrat de tributil; ii) studiul influenţei unor bioaditivi precum tescovina si rezveratrol asupra caracteristicilor recepturilor de PLA plastifiate cu acetilcitrat de tributil; iii) studiul influenţei naturii unor ceruri asupra caracteristicilor recepturilor de PLA plastifiate cu acetilcitrat de tributil.
I.4. Subactivitatea 1.7. : Caracterizarea procesabilitatii in topitura si evaluarea caracteristicilor termice a formularilor de PLA plastifiate si aditivate cu compusi bioactivi.
Evaluarea proprietatilor termice ale formularilor de PLA preparate in cadrul subactivitatii A1.5 a avut ca scop: i) evaluarea stabilitatii termice a formularilor de PLA prin analiza termogravimetrica si ii) evaluarea caracteristicilor termice ale formularilor de PLA prin analiza calorimetrica diferențială cu baleiaj.
I.5. Subactivitatea 1.8. : Evaluarea preliminara a termenului de valabilitate a alimentelor ( carne de pui, legume, produse de patiserie,etc ) si degradabilitatii filmelor/placilor de PLA realizate
S-au planificat experimentele de evaluare a proprietatilor fizico-chimice a carnii de pasare, pentru respectarea termenelor de valabilitate si a conditiilor de admisibilitate, conform Ordinului si au fost verificate metodele de analiza indicate pentru compararea duratei de valabilitate a carnii ambalate in ambalaje clasice comparativ cu ambalajele pe baza de PLA realizate. Au fost preparate mediile de cultura si au fost stabilite procedurile pentru asigurarea si ambalarea mostrelor reprezentative de carne de pasare in ambalajele biodegradabile realizate in cadrul proiectului, pentru determinarile analitice necesare. Au fost asigurate conditiile necesare pentru demararea testelor de biodegradabilitate si a celor ecotoxicologice cu kituri test.
- Activitati de dezvoltare experimentala
II.1. Subactivitatea 2.1. Proiectarea instalatiei pilot de obtinere a ambalajelor alimentare inovative
S-a elaborat Proiectul tehnologic pentru instalatia pilot experimental de obtinere a ambalajelor alimentare inovative. A fost conceputa schema de activitati experimentale ale Proiectului AMBAL - INOV, respectiv configuratia instalatiei pilot experimental. Au fost concepute schemele de flux / de operatii atat pentru instalatia pilot de obtinere ambalajelor alimentare inovative ca si pentru instalatia de prelucrarea tescovinei cu obtinere de compusi bioactivi / aditivi cu proprietati antioxidnte , antimicrobiene – definitivand concept – design -ul instalatiei pilot experimental de obtinere a ambalajelor alimentare inovative. Pe baza analizei tehnologice si a schemelor de flux tehnologic concepute, s-a propus si intocmit lista de utilaje / echipamente - echipamentele tehnologice necesare ce compun/ formeaza instalatia pilot experimental in ansamblul sau. S-a elaborat lay-out echipamente respectiv amplasarea echipamentelor instalatiei pilot in incaperea destinata pilotului din incinta cladirii MEDACRIL Acest montaj tehnologic s-a concretizat prin planuri de amplasare utilaje ( pl. vedere in plan , pl. sectiuni ) .
II.2. Subactivitatea 2.2. : Realizarea instalatiei pilot de obtinere a ambalajelor alimentare inovative a constat in :
- Definitivarea concept-design-ului instalatiei pilot experimental de obtinere a ambalajelor alimentare inovative, propunerea listei de utilaje / echipamente tehnologice necesare; intocmirea specificatiilor tehnice / fise tehnice , pentru fiecare echipament; elaborarea lay-out echipamente, respectiv amplasarea echipamentelor instalatiei pilot.
- Racordarea la retelele de utilitati necesare existente in incinta / racordarea la sursele de utilitati existente ( cu recomandari la executia montajului de conducte pentru utilitati necesare echipamentelor tehnologice din pilot .
- Asigurarea functionalitatii si operarea in Inst. pilot experimental –de obtinere a compoundurilor de PLA , a filmelor si a caserolelor de uz alimentar .
II.3. Subactivitatea 2.3. : Selectarea compusilor bioactivi optimi prin valorificarea subproduselor rezultate din tescovina
S-au realizat urmatoarele lucrari : stabilirea schemei de operatii pentru valorificarea integrala a compusilor din tescovina de struguri si anume : Tescovina bruta : spalare, uscare in etuva cu circuit de aer sau uscare prin liofilizare si macinare, Uleiul din samburi de struguri obtinut din tescovina bruta sau din samburii separati din aceasta, Esteri metilici/si C10-C12, ai acizilor grasi din uleiul de samburi de struguri; Extractul total de polifenoli, cu proprietati antioxidante si antimicrobiene,; Celuloza nanocristalina.
Ultima actualizare: 18.12.2023