ETAPA 7
Subactivitatea A. 2.3. : Selectarea compusilor bioactivi optimi prin valorificarea subproduselor rezultate din tescovina a continuat cu :
- Lucrari experimentale pentru obtinerea si conditionarea tescovinei in vederea elaborarii tehnologiei de obtinere a tescovinei liofilizate la nivel TRL 6, precum si pentru prepararea cantitatilor de tescovina liofilizata necesara lucrarilor experimentale de realizare a recepturilor polimerice biodegradabile pe baza de PLA; S-a elaborat Tehnologia TRL 6 de obtinere a tescovInei liofilizate;
- Continuarea experimentarilor la nivel pilot, pentru obtinerea esterilor C10 si C12 ai acizilor grasi din uleiul de samburi de struguri in vederea optimizarii parametrilor si a finalizarii tehnologiei TRL 6 de obtinere a plastifiantilor pe baza acestora. S-a demonstrat si s-a validat Tehnologia TRL 6 pentru obtinerea plastifiantilor pe baza de esteri C10-12 ai acizilor grasi din uleiul de samburi de struguri. S-a redactat Cererea de brevet de inventie cu titlul : Plastifianti pe baza de esteri C10/C12 ai acizilor grasi din ulei de samburi de struguri pentru compozitii polimerice biodegradabile pe baza de acid polilactic si procedeu de obtinere.
Subactivitatea A. 2.4. : „Experimentari de compoundare a bionanocompozitelor pe baza de PLA cu plastifianti si alti bioaditivi aprobati pentru contactul cu alimentele a avut ca obiective: i) realizarea de experimentari de preparare la nivel pilot a unor folii de compozite pe baza de acid polilactic plastifiate si aditivate in topitura in vederea sintezei de folii multistrat; ii) realizarea de experimentari de preparare la nivel pilot a unor filme pe baza de acid polilactic plastifiate si aditivate in topitura in vederea sintezei de folii multistrat; iii) caracterizarea formularilor de PLA sintetizate.
Au fost continuate studii mecanice de determinare a rezistentei la intindere a foliilor de PLA sintetizate la nivel pilot. Testele au fost efectuate la temperatura ambiantă (25°C). Toate datele prezentate sunt media a cel puțin șapte măsurători. Recepturile testate au prezentat o gama larga de valori ale rezistentei la tracțiune, iar alungirea probelor a variat si ea in functie de natura si continutul in bioaditivi si plastifianti. Cresterea alungirii la fracturare a recepturilor pe baza de PLA depinde de natura si concentratia plastifiantilor utilizati la sinteza recepturilor.
A fost elaborata cererea de brevet de inventie cu titlul : Plastifianti pe baza de esteri C10/C14 ai acizilor grasi din ulei de samburi de struguri pentru compozitii polimerice biodegradabile pe baza de acid polilactic si procedeu de obtinere, inregistrata la OSIM cu Nr. A 100319/22.06.2023
Ultima actualizare: 18.12.2023