ETAPA 2

Perioada : 01.01.2022 - 31.03.2022

 

Subactivitatea 1.2. Achizitionarea si caracterizarea acidului polilactic (PLA), a plastifiantilor, bioaditivilor, inclusiv a celor cu dimensiuni de ordinal nanometrilor (nanoargile, haloisit si altii )

 

In perioada de raportare, Sub-activitatea 1.2. a continuat cu elaborarea Planului general  de achizitii  materii prime, materiale, consumabile, echipamente; s-au stabilit principalele caracteristici necesare / impuse unor materii prime si materiale esentiale pentru activitatea de cercetare si anume: acid polilactic (densitate specifica, masa moleculara medie,  punct de topire, rezistenta la tractiune, temperatura de tranzitie sticloasa), chitosan (masa moleculara medie, grad de deacetilare, viscozitate), plastifianti  polietilenglocol etoxilat (PEG 4000) si o serie de plastifianti :- citrati (Tributil O-acetilcitrat (ATBC), 2624 , Bis[2-(2-butoxietoxi) etil] adipat (DBEEA), trietilcitrat TEC); s-au analizat fise tehnice specifice ale produselor de achizitionat (minim 3 pentru fiecare produs), sub aspectul indeplinirii carcteristicilor tehnice si proprietatilor fizico-chimice stabilite; s-au derulat procedurile de achizitie pentru o serie de materii prime- materiale cuprinse in planul de achizitie : pentru compusi antimicrobieni- uleiuri esentiale, pentru plastifiantii PEG 4000, TWEEN 60 s ; pentru acidul polilactic (PLA), ulei de ricin etoxilat (indice de saponificare, grad de etoxilare = 9-12), policaprolactona (masa moleculara medie, viscozitate, punct de topire); pentru ulei de ricin etoxilat cu 11 moli EO si au fost caracterizate materiile prime achizitionate. Au fost completate cele 4 Referate privind selectarea de materii prime: 1. Referat privind selectia biopolimerilor pentru ambalaje active; 2. Referat privind selectia plasttifiantilor pentru ambalaje active; 3. Referat privind selectia compusilor naturali cu activitate antimicrobiana si/sau antioxidanta  pentru ambalaje active; 4. Referat privind selectia nanomaterialelor pentru ambalaje active; si Raportul de caracterizare materii prime.

 

Subactivitatea 1.4. : Experimentari de laborator de conditionare si modificare fizico-chimica a aditivilor bogati in substante active antimicrobiene si antioxidante din subprodusele rezultate la fabricarea resveratrolului si a uleiului din samburi de struguri.

Sub-activitatea 1.4 a continuat in perioada de raportare, cu evaluarea metodelor de uscare a tescovinei in vederea selectarii, experimentarii si optimizarii procedeelor si echipamentelor accesibile pentru asigurarea stabilitatii compusilor biologic activi cu potential de valorificare. Studiul comparativ al calitatii tescovinei uscate prin procedee clasice, uscarea cu aer la temperatura ambianta, uscarea cu aer cald la temperatura maxima de 600C si uscarea prin liofilizare (uscare prin congelare) va conduce la alegerea parametrilor optimi de operare.Am propus  să comparăm uscarea prin congelare și uscarea în cuptor cu curent de aer la 40°C și 60°C, metode  utilizate în mod obișnuit la nivel industrial care permit îndepărtarea conținutului de umiditate la temperaturi relativ scăzute, cu pierderi minime de compuși sensibili la temperaturi ridicate. Rezultatele unei cinetici de uscare au arătat că tescovina uscată, fie prin liofilizare, fie prin uscare în current de aer, la 60°C , a atins un platou în jur de 48 de ore și că prin ambele metode am reușit să păstrăm o capacitate antioxidantă a extractelor similară cu cea din tescovină proaspătă. Probele de tescovina uscata au fost macinate cu moara de laborator cu bile sau cu moara cu cutite si au fost efectuate analize granulometrice in vederea prelucrarii ulterioare prin procese de extractive, pentru determinarea continutului total de fenoli.

Activitatea aferenta extractiei si caracterizarii uleiului de samburi de struguri s-a efectuat pe probele de samburi de struguri separati din tescovina uscata,  macinati pe morile de laborator existente  si a caror granulometrie a fost determinata prin trecere  pe seturi de site standardizate. Probele de samburi de struguri au fost extrase cu n-hexan (purificat pentru indepartarea compusilor aromatici) ; solventul a fost indepartat prin distilare cu un evaporator rotativ si caracteristicile fizice si chimice ale uleiului de samburi de struguri au fost determinate prin procedee uzuale. Uleiul de samburi de struguri urmeaza a fi testat pentru determinarea activitatii sale antioxidante si ca plastifiant in mixturile polimerice pe baza de acid polilactic destinate realizarii ambalajelor active biodegradabile, antimicrobiene.

Extracția polifenolilor din tescovina s-a realizat prin procedeul de extractie convențională cu solvent, folosind un amestec de apă: alcool etilic, care  conduce la obtinerea de randamente ridicate de extractie. concluzionand ca, atât tehnica de extracție, cât și polaritatea solventului, influențează randamentul extracției. Extractia ultrasonica are un randament mai mare in solvent apa:alcool 50:50 fata de extractia in apa pura si cea in alcool pur (39,11% fata de 22,27%, respectiv 14,67%). Eficiența extracției poate fi îmbunătățită în principal prin modificări ale tipului de solvent, mărimii particulelor, temperaturii și timpului de extracție.

 

Subactivitatea 1.5.  Elaborarea si experimentarea procesului tehnologic la nivel de laborator de obtinere a formularilor de PLA plastifiate si aditivate cu componente bioactive si nanoargile.

Ultima actualizare: 18.12.2023