ETAPA 3

Perioada : 01.04.2022 - 30.06.2022

 

Subactivitatea 1.1. Investigatia critica a stadiului mondial actual in domeniu, in vederea stabilirii cerintelor tehnice pentru obtinerea de ambalaje alimentare active si biodegradabile cu proprietati performante.

Sub-activitatea 1.1.  a inceput la data de 01.04..2022 cu investigarea critica a celor mai recente informatii din literatura de specialitate referitoare la ambalaje active, antimicrobiene si biodegradabile pentru produse alimentare,  cu studierea a peste 500 de articole stiintifice si brevete de inventie , si  s-a FINALIZAT in intocmirea Studiului documentar ( de literatura ) privind obtinerea ambalajelor alimentare active si biodegradabile .

Studiul documentar este structurat in 6 capitole principale :

  1. Ambalaje active
  2. Matrici polimerice utilizate pentru ambalaje antimicrobiene bio-degradabile;
  3. Microorganisme responsabile de deteriorarea produselor alimentare;
  4. Agenti antimicrobieni naturali utilizati in ambalaje active biodegradabile;
  5. Micro si nanostructure utilizate in sisteme active de ambalaje alimentare;
  6. Echipamente pentru obtinerea de ambalaje alimentare active polimerice prin procese de extrudare si termoformare;

Din Studiul documentar prezentat rezulta clar ca ambalarea activă este o metodă inovativa utilizată pentru prelungirea perioadei de valabilitate a alimentelor perisabile, pentru menținerea sau îmbunătățirea calității și siguranței alimentelor. În plus, ambalajele active  au potențialul de a reduce cantitatea de compuși activi adăugați în alimente, incorporarea unor compusi antimicrobieni si/sau antioxidanti în filme de polimeri biodegradabili putand asigura siguranța, calitatea alimentelor și monitorizarea impactului asupra mediului. Dintre materialele plastice biodegradabile, acidul poli(lactic) (PLA) a câștigat cea mai mare atenție în ambalajele alimentare datorită biocompatibilității, biodegradabilității în condiții industriale de compostare și a originii biologice, fiind derivat din resurse naturale regenerabile. Mai mult decât atât, PLA este aprobat pentru utilizare în ambalajele alimentare, inclusiv aplicații de contact direct, fiind clasificat ca GRAS (General Recognized as Safe) de către U.S. Food and Drug Administration (FDA)  și autorizat de către Comisia Europeană.

 

Subactivitatea 1.2.     Achizitionarea si caracterizarea acidului polilactic (PLA), a plastifiantilor, bioaditivilor, inclusiv a celor cu dimensiuni de ordinal nanometrilor (nanoargile, haloisit si altii )   

In perioada de raportare 01.04.2022-31.06.2022, a fost finalizata Sub-activitatea 1.2. ; a fost  definitivat  planul de selectare a principalelor materii prime de baza din clasa biopolimerilor, a plastifiantilor, a compusilor naturali cu activitate antimicrobiana si/sau antioxidanta si a nanomaterialelor care urmeaza a fi utilizate pentru implementarea proiectului si au fost derulate procedurile de achizitie. S-a finalizat activitatea de stabilire a metodelor de caracterizare analitica si s--au efectuat determinari analitice complete pentru materiile prime si materialele necesare realizarii activitatilor proiectului.

Au fost elaborate cele 4 Referate de selectare a  materiilor prime si Raportul  de caracterizare a acestora, in conformitate cu Rezultatele previzionate ale Subactivitatii 1.2. si anume :

4 Referate pentru selectarea de materii prime :

REFERAT 1 : Referat privind selectarea biopolimerilor pentru ambalaje active;

REFERAT 2  : Referat privind selectarea plasttifiantilor pentru ambalaje active;

REFERAT 3 : Referat  privind selectarea compusilor naturali cu activitate antimicrobiana si/sau antioxidanta  pentru ambalaje active;

REFERAT 4 : Referat privind selectarea nanomaterialelor pentru ambalaje active;

 

Raport de caracterizare materii prime :

 RAPORT 1 :  Raport de caracterizare materii prime.

 

Ultima actualizare: 18.12.2023